Gömülü Dişlere Dikkat!

Gömülü Dişlere Dikkat!

Çene cerrahisi ağızdaki çene ve yüz bölgesinde ki hastanın bütün patolojilerini, diş eksikliklerini, deforme olmuş, yapısal bozuklukları ilgilendiren bir bölümdür. Ağız, diş ve çene cerrahisi hastalarının pek çoğu genelde diş eksikliği sorunu yaşayan hastalardan oluşmaktadır.

 Ağız diş ve çene cerrahisi bölümünde ağız bölümünde mevcut olan dil ve yanak gibi dokular başta olmak üzere dudak, tükürük bezleri ve bunun gibi dişlerin çenelerin ve çene kısımların da meydana gelebilecek hastalıkların nedenini bularak hastalara cerrahi müdahalelerde bulunulur. Uygulanacak tedavi şekline ve kişinin rahatsızlık seviyesine göre uygulanan cerrahi tedavilerde bölgesel anestezi, bilinçli sodasyon veya anestezi altında yapılır.

 Kişiler ağız sağlığı için düzenli olarak Pendik diş hastanesi ile iletişime geçip, randevu alarak rutin ağız ve diş kontrollerini yaptırmalıdır. Ulusoy ağız sağlığı Pendik diş hastanesi uzman hekim kadrosu ile hastalarına güvenilir bir sağlık hizmeti vermektedir.

 Ağız ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalık Tiplerine Bakmaktadır?

 Diş hekimliğinin ağız, dişler ve çeneler ile ilgili hastalıklarının yaralanmalarının, deformitelerinin tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi dalıdır. Çene cerrahisine ihtiyaç duyan hemen herkes çoğu kişi dişlerinde ciddi bir şekilde aşınma ve özellikle çene bölgesinde meydana gelen eklem ağrısı gibi birden fazla sağlık sorunları ile çene cerrahisine başvurmaktadır.

 Tedavi olacak hasta rahatsızlığı boyunca yiyecekleri ısırma, çiğneme ve yutma gibi ağız kısmında meydana gelen öğütülme işlemlerinin çoğunda büyük problem yaşamaktadır. Çene cerrahisi tedavisi görebilecek hemen hemen her hasta benzer ağız içi öğütme şikayetleri ile diş merkezlerine başvurmaktadır.

 Çene cerrahisinde tedavi olacak hasta soluk alıp verirken ya da konuşma esnasında büyük sorunlar yaşar. Hastanın bu şikayetlerinin yanında horlama ve normal kişilerde bulunması gereken ağız arası boşluğun fazla olması gibi farklı birçok sorunun çözümü aslında ağız, diş ve çene cerrahisi alanına girmektedir. Ağız ve çene cerrahisi uzmanı dikkat ile seçilmelidir. Bunun için cerrahi ve bunun gibi diş sağlık rahatsızlıklarında Pendik diş hastanesi merkezine giderek hemen muayene olmadır.

 Gömülü veya komplike dişlerin çekimi çenede oluşan kistik tümörlerin tedavisi, kemik içinde yer alan diş kökenli lezyonların tedavisi, damak ve dudak yarıklarının tedavisi, dental implant uygulamaları dental tedavi boyunca ihtiyaç duyulan yumuşak dokuların düzeltmelerinin yapılması dantel protez öncesi yumuşak ve sert dokuların düzeltilme işleminin yapılması, çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri, tükürük bezi hastalarının tıbbi ve cerrahi tedavileri çene ve yüz bölgesinde estetik ve işlev kaybı gibi sorunların oluşturduğu problemlerin cerrahi yöntemler ile düzeltilmesi kanser tedavisi kapsamında uygulanan radyoterapi işlemine bağlı olarak tedavi süreci boyunca hastalara ilaç ve nekroz işlemi tedavisi yapılmaktadır.

 Ağız Diş ve Çene Cerrahisinde Kullanılan Tedaviler Nelerdir?

 Ağız diş ve çene cerrahisinde kullanılan tedavi yöntemleri ile iki ana kısma ayrılmaktadır. Bunlar gömülü dişler ve frenektomi olarak sıralanmaktadır. Gömülü dişlerin görülme sıklığı yaş aralıklarına bağlı olarak da değişmektedir. Üst yirmi yaş dişi ve alt yirmi dişi, üst ve alt köpek dişleri, alt azı dişleri ve orta keser diş gibi kısımlarda daha çok görülmektedir. Gömülü dişlerin gömülü olma sebepleri incelendiğinde kişilerin genetik faktörleri büyük rol oynamaktadır.

 Bunun yanında kişilerin süt içme döneminde süt dişlerini erken kaybetmesi ya da hastanın darbe alması gibi etkenler söz konusu olabilir. Gömülü dişlerin tedavisinde ise özellikle üst köpek dişleri ya da üst orta dişler olduğu zaman çok dikkat çekmektedir. Dikkat çeken dişlerin sürdürülmesi istenmektedir. Bunun üzerine bir ortodonti uzmanı tarafından ilgi bölgenin incelenmesi gerekmektedir.

 Hekim hastanın dişlerinin sürdürülüp sürdürülmeyeceğine karar verdiğinde eğer hastanın dişleri sürdürülebilir bir durumda ise ortodontik tedavi yöntemleri ile tedavinin belli bir döneminde dişin üst yapısı açılarak o bölgeden çeşitli yöntemler ile diş sürdürülür. Sürdürülmüş olan gömme dişlerin sürdürülme işlemi tamamlandığında diğer dişler gibi kullanılabilmektedir.

Sağlık